HTML

Zoli megmondja.

Eme blog Zoltán gondolatainak, az összegzése, különböző témákban.

Friss topikok

Linkblog

2010.08.27. 16:04 A Zoltán

Harry Potter Extravaganza - Avagy a könyvek és a filmek összehasonlítása [1.-6.]

 

HarryPotter

 

Igen,igen és igen, hangzana a válasz ha megkérdez az ember egy tizenévest Harry Potter nevének ismeretéről. Hiszen, ki nem ismerné az ifjú, bár mostmár felnőtt éveit tengető varázslótanonc történetét. 

Akkor most nézzünk eme, mind a könyvpiacon, mind a filmiparban szó szerint taroló produktumot. A bestseller könyvsorozat szerzője: Joanne Kathleen Rowling, aki már gyerekkorában szeretett történeteket papírra vetni. Ezt a szokását titkárnői állásában is megtartotta, tehát valószínű hogy motivációban nem volt hiány. 1997 nyarán már ki is adták a sorozat első részét, ami jó eladási számokat produkált. Rowling már a kezdetekkor 7 azaz hét könyvben szerette volna megírni a varázslótanonc történetét és ez a terv vagy 97' nyarán még álom, meg is valósult és a hetedik befejező kötet pontosan 2007 július 21-került a boltok polcaira. Nem mellesleg igencsak meggazdagodott a könyvek eladásaiból, 2004-ben vagyona már az 1 milliárd dollárt is meghaladta, ami 220 milliárd forint [220.000.000.000] ami az akkori 6 leggazdagabb magyar állampolgár becsült vagyonát teszi ki.

Itt az ideje, hogy írjak a filmes változatról is. Ez kicsit rövidebb lesz, mint az előző szekciója a cikknek de a későbbiekben ezt bepótolom. Az évek során jöttek mentek a rendezők, de mostmár beállt a dolog hiszen jött David Yates, aki mind a Főnix Rendje a Félvér Herceg és a Halál Ereklyéi 1.1 és 1.2 munkálatait dirigálja/ta. Nemcsoda hogy így megpihent a Harry Potter filmek rendezői székében. Ez várható is volt mivel az 5. résznél szállt be és máris 1 milliárd dollárt kaszált csak azzal a résszel ugyan a 6. résznél a bevétel 15 "milkával"  csökkent de a hetedik könyv megfilmesítése két részre lett osztva amivel még nagyon nagyot robbanthat a filmiparban. A producer végig David Heyman akinek gondolom szintén gyümölcsöző befektetés volt producerkedni a varázslótanonc történetének filmrevitelében való produceri állás. A három főszereplő (H.P,R.W és H.G) a filmben Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson által vagyon megformázva.

Úgy gondolom elérkezett az idő a tényleges összehasonlításhoz, előljáróban megjegyezném én nem vagyok elégedett, és eme véleményemet alább fejtegetem.

 

Be kell, hogy valljam az első három könyvet nem olvastam, ugyanakkor beszéltem olyan egyénekkel akik igen, sőt nem csak olvasták de látták is a filmrevitt változatot és meg voltak elégedve. Voltaképp én is ezen a véleményen vagyok szeritnem az első három filmre használható azon jelző hogy "jó". Viszont az eddig elkészült 3 következő rész megtekintése után vegyes érzelmeket tápláltam a produkciók iránt. No akkor vegyük is szépen sorjába.

A negyedik rész avagy Harry Potter és a Tűz Serlege, a cím is utal a rész fő esemény nem más mint a varázslóvilágban híres, nagymultú esemény a Trimágus Tusa. Természetesen mivel Harry Potter is szerepel a műben így kénytelen bekerülnie a 3 versenyző közé immáron 4. kompetítornak. Ilyenkor feltűnik Rita Vitrol újságíró és visszatérő rémálomként zaklatja Harry-t bulvársajtóba illő kérdéseivel, ugyanakkor a filmben öt másodpercet kapott Yates mestertől. Mindezek előtt Rowling egy igencsak izgalmas kviddics mérkőzést prezentál, ami a filmben abban merül ki, hogy megjellennek a jóképű kviddicsisták a lányok elámulnak, a mágia minisztere Caramel, mond egy jó félperceset, és már ünnepelünk is a sátorban. ˇ(pedig a könyvben izgin írja le)~ . Vicces vonás még azis hogy az a professzor aki a Vingardium LeviÓSzá-t tanította s az első részben már Dumbledore-ral kb. egykorú volt itt egy rövid barnahajú változatba megy át, még szerencse hogy ugyanúgy törpe maradt. Ezenfelül Gary Oldmannek aki Siriust alakítja csak szinkronszerep jutott. És még adtak hozzá és vettek el jeleneteket a filmből.

Az ötödik rész avagy Harry Potter és a Főnix Rendje, a könyvet csak úgy faltam, megjegyzendő közel 800 oldalasra sikeredett, de számomra ez volt a top része a könyvsorozatnak. ( a 7. kötet most itt nem játszik). Egy-két részt már nagyon szerettem volna filmen is látni. Ez össze is jött a Miskolc Plázába belazultam, és ha már ottvoltam..akkor megnéztem. Nos nemvoltam elégedett. Vegyük például a kviddicset, a regényben rengeteg izgalmas meccset ír le Rowling, ugyanakkor a filmben még a Reggeli Próféta sem ír róla, és miért? Tiana Benjamin aki a griffendéles (kviddics) csapatkapitányt Angelina Johnsont alakítja nem nagyon akart visszajönni, és ilyen "jabocs" szituáció keretében ki is vették az egész kviddicset a filmből. Dumbledore rivallót küld Petúnia néninek, na igen csak ez a filmben szintén nincs benne, de a rivallók animálása úgyis sablonos hát üsse kavics. Viszont a regény beszámól amolyan pályaválasztási  tanácsadásról, engem mondjuk érdekelt volna Neville,Malfoy és Hermione pályája a későbbiekben, de Yates mester valamiért ezt nemkötötte az orromra. És a végjátéknál a Mágiaügyi Minisztériumban végbemenő, minden ilyen filmben jelenlévő "nagycsata" ahogy van kimarad, ezt én személyszerint nagyon vártam csak annyit tudok mondani rá hogy "vicc".

A hatodik rész avagy Harry Potter és a Félvér Herceg, a könyvnek már a borítója is tetszett és képzeljétek ezek után még a tartalma is, mert itt már kezdtek kiderülni a dolgok és végre a sok-sok üres, jelentéktelen oldal helyett már kezdtek tömörülni a lényegesebb események, a háttértörténettel kapcsolatosan (mi volt a regény előtt, Voldemort és Harry kapcsolata, egyéb érdekességek). A film elsőre nemjött be de minnél többször néztem meg annál jobban megtetszett, itt közrejátszik szerintem az 5. film iránti óriási csalódás is talán, tehát a nagyon rossz után még a rossz is jó, de azért itt is van egy-két érdekes "kihagyás". A regényben Rowling nem spórol a romantikával, itt viszont Ron átmeneti barátnőjének a "nyáladzását" kapjuk valamint egy kis szerelmi drámát, ahol Hermione gyilkos papírrepülő rajt küld Ronra, aki végül túléli, egy lépés jobbra ez volt túlélése kulcsa. És még egyéb hiányosságok, de itt van mit dicsérni is. Nekem tetszett, Draco Malfoy mostmár Draco, tehát nem a vezetéknevén szólítja még Piton sem, ez jelzi hogy nő a feléje irányuló tisztelet ugyanakkor ő maga kemény lelki belső harcokat vív magával, egy külön kis storyline-t kap, ez plusszpont. De a hab a tortán elmarad, hiszen a 6. filmből is kimarad a  "nagycsata" (grrr).

Ősszességében vannak ebben a filmesített változatokban hibák, tömkelegével, csak párat még a végére, a Roxfort felépítése minden évben változik, rengeteg eltérés a könyvtől, valamint Yates mester a lányoknak rendez vagy nemtudom, mert az 5. és a 6. regény végén bődületes átok záport fogalmaz meg Rowling, de a rendező ezeket inkább kiveszi, pedig szerintem minden fiú szereti a "csataaaaaaaa érzést" , Yates nem. Hopp írok egy tollbamondást és nem ellenörzöm le, Yates forgatott egy filmet de nem nézte vissza, a Dumbledore serege szakkörök alkalmával egyszer Nevillenek már sikerül a Capitolatus lefegyverző átok, de ezt senki nem veszi észre és a következő foglalkozás során amikor már egyébként másodjára sikerül neki elsőként ünneplik (ezt bennehagyni nagyon égő szerintem). És hiányoztak nekem még a lényegretörő, tömör tényeket közlő párbeszédek ill. 5. regény végén a Harry vs Dumbledore vita miután az ifjú varázslótanonc bedarálja, a Roxfort igazgatójának irodáját. Illik pozitívummal búcsúzni az tetszik, hogy amint idősebbek a szereplők egyre több helyre juthatnak el a kastélyban (most nemsorolnám fel de megnézitek sorban a filmeket és figyeltek rá, ezt biztos észreveszitek.  

Források: könyvek,filmek,wiki

Hasznos linkek:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Harry_Potter_és_a_Tűz_Serlege_(film) jobboldalt tekerhettek a filmek leírásai között.

https://www.youtube.com/watch?v=_EC2tmFVNNE nos a trailer alapján végre megkapom a nagy csatámat.

 

 

 

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://azoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr852252389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bentze 2010.08.28. 00:26:40

ehhez nem tok mit írni. :D
grat az első cikkhez.

A Zoltán 2010.08.28. 13:47:33

meg 1ébként 4. könyvben is a dobby adja a varangydudvát, 5. könyvben is dobby találja meg a szükség szobáját, de Dobby helyett a filmben Neville a jómunkásember

ha más észrevétel is érdekel , akkor tudjátok a kontaktot
süti beállítások módosítása