HTML

Zoli megmondja.

Eme blog Zoltán gondolatainak, az összegzése, különböző témákban.

Friss topikok

Linkblog

2010.09.02. 17:33 A Zoltán

Karate, Kung-fu , Szamuráj , Nindzsuc, nindzsuMI?

 "Hát igen." Sokan vannak ezzel így, még ha a nindzsucut az emberek többsége kitudja mondani, az már kevésbé valószínű hogy tudatában vannak mondandójúk pontos jelentésével. Gondolom leszűrhető, ezen bejegyzésem témája. Úgy bizony a Kelet-ázsiai erőnemek kerülnek most górcső alá valamint a szamurájok. Ugyan nem magamnak írom a cikkjeimet, de abban sem vagyok biztos, hogy minden korosztályt megragad, mindenesetre reménykedem abban, hogy lesz akiket érdekel (ez a cikk természetesen).

Remek, kezdjük tehát a karatéval, sokakat, ha megkérdez az ember akkor egy kis hadonászást és egy amolyan "hang-csong-csang-csung vagy hijjááá" hangeffektet kap kisérőként. Én nem eféle választ adnék, hanem úgy kezdeném, hogy a karate japán küzdősport és nem kínai, ha valaki villogni kíván azzal, hogy bemásolgatja akkor tessék ittvan japánul 空手. Ez a sport igen fiatal, gyökerei ugyan Indiába nyúlnak vissza, onnan vitte át Kínába egy shaolin buddhista a 6. században. Ott ebből kialakult a shaolin kung-fu, de buddhistánk tovább terjesztette Okinava szigetére ahol megint átalakították és már 3 ággal rendelkező műfaj lett belőle. Funakosi Gicsin ezen ágakat kezdte el tanulni, majd átdolgozta és mesterévé vált, 1917 ben Kiotóban bemutatta és ímlám ez lészen a modern karate. Ma öt nagy stílusággal rendelkezik.

A Kung-fu, a shaolin papok harcművészete, ők fejlesztették ki. Meg is volt rá az okuk, hiszen templomaik kifosztása állandó volt azon időszakban így, nem a Svájci "gyorsan megiszom az összes alkoholt a kolostor körül aztán, a fafej hunok csak nem ölnek meg ha hagyok nekik 1-2 hordót" sémát követve, inkább megvédték magukat. Két fő ága van a Wu Dang és a Saolin, utóbbiban két stíluság is jelen van északi (szétütöm) és déli (szétrúgum). Aztán amolyan tipusok is vannak a képzésmóddal kapcsolatosan: van a külső ami értelemszerűen az előbb gyúrd ki magad aztán legyél fejben ott kategóriás és a belső amely a belső szilárdságot tekinti elsődleges alapnak. Rengeteg fegyvernem van, 18 alapfegyverrel tanulják manapság mindenesetre, továbbá állatstílusok is jelen vannak úgy 500, tehát mindenkinek jut.

A nindzsáá, nos igen itt a Nindzsucura utalok, természetesen megint Japánban kell keresgélnünk és mit találunk, a magukat már másfél évezredesnek mondó nindzsákat. A nindzsák harcosok voltak, de nem a szamurájok becsületkódexe (busidó) szerint harcoltak. Nem csak etéren voltak úgymond lazábbak, de ekkoriban Japán szellemisége teljesen elutasítóan tekintett a külső dolgok felé és a hagyományokra támaszkodott. Nos a nindzsák nem, ők használtak dobbantókat, füstöt, lőfegyvert. Így szivárgott be hozzájuk a buddhizmus is. Ha két földesúr közé kerültek hatalmi harcra gondolok akkor inkább megígérték az egyiknek hogy a másikat megölik, csak hagyja őket békén. Ekkor kezdődtek el az akciók, merényletek és idővel egyre jobban félték a nindzsákat hiszen, fejlett technikájuk által akkor emberfelettinek vélt (eldobnak egy füstbombát és elfutnak majd amikor eloszlik a füst másholvannak) képességekre tehettek szert, és éltek is velük.

Végül a Szamurájok. Csak nemes emberek válhattak szamurájjá, akiknek harcedzettnek és szellemileg érettnek kellett lenniük, bár nagyon fiatalon megkezdődött a képzésük így ezeket a tulajdonságokat beléjük nevelték és edzték. Szigorú becsületkodexük volt, a Busidó, ezért sem használtak minden szerszámot és modern eszközt mint a ninddzsák, de volt-e rá szükségük nos ez vitatható, az viszont nem hogy a kardjuk a katana, az azon kor leghatékonyabb közelharci fegyvere. Nos az ténykérdés hogy a keresztes lovagok 20 kilós pallosa kettétörik a szamurájkard hónapokon, éveken át edzett fémén, és ez utóbbi úgyvágja a húst akár a forró kés a vajat a nindzsák elleni küzdelmeik során a nindzsák modern praktikáik által sokszor megmenekültek vagy meglepték a szamurájokat, akik ha véletlenül elhagyták volna kardujat harc közben persze, akár egy bambuszbottal is képesek voltak leteríteni ellenfeleiket, megjegyzendő a szamurájok eleinte a/az (lovas)íjászkodást preferálták.

Ennyit lett volna a beszámolóm, a Kelet-ázsiai harcstílusokról, küzdősportokról és hadászatról, remélem ez a fenti négy kis szekció túlmutat a Kung-Fu Pandán, a Tini nindzsa teknőcökön, a Karate kölykön és Szamuráj Jacken.

 

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://azoltan.blog.hu/api/trackback/id/tr22267174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K. Dani 2010.09.13. 19:17:27

Zoltán meg mondta :D "van északi (szétütöm)" ki kéne próbálni:P
süti beállítások módosítása